Terapihunden Kompis

Block 3

Publicerad 2014-06-08 12:41:00 i Allmänt,

Under torsdagen 29/5 och fredagen 30/5 hade vi vårt sista träningstillfälle innan sommaren, tillsammans med de andra ekipagen. Även denna gång var jag en smula nervös även om nervositeten har ändrat sig från första blocket till detta. Det känns alltid som att man står mer still i träningen än vad man faktiskt kanske gör och förstår det först när man ser hur de andra ekipagen ligger till och får den där viktiga feedbacken och peppningen av instruktörerna. Men denna gång fanns det bara en tanke "Nu gäller det - sista kollen av hur vi ligger till i träningen innan det är dags att påbörja och ge oss ut på praktik". SHIT!
 
Kunde ha sovit mer, men förväntningarna på dagen gjorde det som vanligt svårt att inte vakna alldeles för tidigt. Efter en stadig frukost gav vi oss ut på morgonpromenad, luften var frisk. Jag försökte att inte tänka något alls eftersom resten av dagen bara skulle innebära att tänka. Lugnet fanns där bland tankarnas frånvaro. Vi gjorde oss redo, checkade av att all packning var i sin ordning och gav oss iväg. Väl framme märke jag att det hade gått betydligt mycket snabbare att ta sig till Hundens Hus lokal på Kungsholmen än vad jag hade räknat med. Tur nog var lokalen placerad intill Pontonjärsparken och mitt över gatan från den (och tvärgatan ner) låg Norrmälarstrand, vilket bjöd in oss till att se oss omkring i krokarna.
 
De första vi mötte utanför lokalen var Lissi och Oliver, Kompis blev helt till sig och pratade som han aldrig annars gör. Det var en hel del glädjeskutt och pipande när vi gick en liten runda runt Pontonjärsparken tillsammans. Kompis och Oliver är verkligen grabbarna bus! Efter en liten promenad och småprat gick vi in i lokalen och installerade oss och satt taggade för att börja träna. Vi gick igenom lite om hur vi ansåg oss ligga till träningsmässigt för att få igång våra egna tankar om vad vi borde fokusera extra på under dagen. 
 
Det vi la fokus på under dagen var typiska beteeden och moment som hunden måste kunna utföra. Dessa delades upp på tre arbetsstationer där vi fick jobba två och två, med upplägget - ena ekipaget tränar på momentet, det andra ekipaget vilar (hunden), iakttar (människan) och hjälper till att komma med tips, påminnelser och agerar även hjälpmedel då exempelvis hunden ska apportera ett föremål till en annan person än hundföraren. Stationerna vi tränade runt idag var följande:
 
1. Huvud i knä/hand
2. Apportering och positionering
3. Trix
 
Vid första stationen la jag självklart fokus på att få Kompis att lägga huvudet i en annan persons knä och hand och då träna på att förlänga tiden samt att han valde att ta ögonkontakt med den andra personen.
 
Vid andra stationen la jag fokus på att få Kompis att lämna av olika föremål till den andra personen (vilket gick bra även om Kompis måste få till ett lite stabilare och mer preciserat överlämnande), samt att jag positionerade honom liggandes i soffan bredvid annan person, bredvid en stol där den andra personen satt på och slutligen bredvid och gå bredvid rullstol med den andra personen sittandes i.
 
Vid tredje stationen la jag fokus på att träna två av våra trix - "backa" och "vinka". Det gick framåt med båda, Kompis kan backa mellan 5-10 steg (och det lär snabbt bli fler när vi sedan tränar mer hemma) samt att han även började förstå vinkningsrörelsen (även om det smyger in små valp "give me ten" emellanåt när han blir ivrig). 
 
 
Jag är nöjd med vår insats under de sista dagarna innan praktiken under sommaren, det känns mycket bra att ha haft detta tredje tillfälle tillsammans med de andra ekipagen. Många funderingar och tankar har diskuterats och det känns mycket bra att kunna ta hjälp och stötta varandra. Kompis var som efter de andra blocken väldigt trött och fick efter torsdagen och fredagen - helt och hållet vila över helgen. Därefter drog vi igång träningen igen - och Kompis gör framsteg hela tiden!

Om

Min profilbild

Cindy & Kompis

Terapihunden Kompis arbetar sedan December år 2014 inom demens- och äldrevården i Stockholm tillsammans med terapihundsförare Cindy. Vi gillar att anta utmaningar och strävar efter att göra sådant som gör att både fritid och arbetstid är positiv tid av vårt liv. Vi gillar att få människor att må bra och gör alltid vårt yttersta för att finnas där och peppa andra. Tror starkt på att sprida kärlek och skratt omkring oss! Kompis är en kortklippt Portugisisk vattenhund (även kallad "portis"). Kompis är alltid glad, har en enorm vilja och älskar att jobba både fysiskt och mentalt - en riktig problemlösare som ständigt häpnar sin omgivning med sin intelligens. Under år 2013 visade Kompis verkligen framtassarna då han fanns där som en stadig klippa för många genom svåra stunder - ur vilket tanken om att han kanske kan hjälpa ännu fler väcktes.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela