Terapihunden Kompis

Midsommar

Publicerad 2016-06-24 15:00:00 i Allmänt,

TREVLIG MIDSOMMAR!
 
Vi önskar alla en trevlig midsommarhelg med god mat, mycket kärlek och många skratt.
Igår firade vi midsommar tillsammans med våra vårdtagare och deras anhöriga. Det bjöds på typisk midsommarmat samt mycket fina (och goda!!) sommartårtor med jordgubbar och grädde, till trubadurens sång och spel av klassiska sommarlåtar. Vädret var en aning ostadigt - men vad gör det i goda vänners lag? Avdelningarna hade ordnat fint och hela boendet såg somrigt ut, jordgubbsplantornas bär på uteterrassen hade dagen till ära börjat börjat bli röda, björkriset svajade i vinden och Kompis försäkrade alla vårdtagare om att de blev sedda och att han tittade till så att de hade det bra.
 
Jag tycker det är mycket trevligt med traditioner - även om jag är för att traditioner är till för att utveckla och förändra. Det behöver inte alltid vara som det alltid har varit, vi människor mår bra av förändring och förändringar i livet är det som för oss framåt, som får oss att hitta nya traditioner, som öppnar upp till något mer - och som skapar något större. Förändringar är något som många människor är rädda för - men som borde få mer positiv uppmärksamhet. Vad vore vi utan all forskning? Det är en av de saker som ständigt skapar förändringar i vårt samhälle - och då tänker jag framför allt på hur mycket nytta vi som arbetar med djur i vården har av forskningen som påvisar vilken skillnad och vad djur kan göra för vården. Hur vore livet om ingenting ändrades under ett helt liv? Varken intressant eller speciellt givande. Förändringar är livets gång - och där passar även midsommarafton in. Midsommarafton som är den dagen på året vars framtill årets dagar har blivit längre och ljusare - och dagen därefter börjar bli kortare och mörkare igen.
 
Vi i Svergie ska vara glada för mycket - vi är ett land som vill mycket, som har många skyddsnät och som många gånger snabbt vill ta del av sådant som har visat sig vara lyckat i andra länder. Men just djur i vården är vi ännu en bit efter med, vi behöver fler som brinner för ämnet - fler människor som engagerar sig och som driver på utvecklingen (som skapar möjligheter till förändring!) Det är fantastiskt att vi idag har hundar, katter, fåglar och fiskar på äldre- och demensboenden, hundar på barnsjukhus, hundar på palliativa vårdenheter, hundar och hästar i psykiatrin och att vårt land mer och mer öppnar upp för att använda sig av djur - låter oss njuta av djur och natur och faktiskt arbeta för ett friskare samhälle. Med införandet av djur i vården försöker vi hitta alternativa metoder istället för att endast medicinera bort symtomen. Med detta vill jag förtydliga att forskningen visst har tagit fram en massa bra mediciner - och mediciner kan vi alla behöva förr eller senare, men det viktiga är att faktiskt vilja hitta andra lösningar och inte fastna i att medicinera som första alternativ.
 
Jag och Kompis är så lyckliga över att få vara en del av det nya - tänket, tiden och trivseln. Vi arbetar ännu några veckor till innan det är dags för Kompis att få en välförtjänt semester (då den portugisiska badkrukan kanske kommer att bli en riktig vattenhund(?) om sommaren bjuder på tillräckligt med värme, haha!)
 
 

Människor mår bra av djur och natur

Publicerad 2016-06-15 13:32:19 i Allmänt,

Fint väder och djur lockar till aktivitet utomhus. Även de som annars inte är så imponerade av utomhusvistelse skiner genast upp när Kompis kommer och hälsar på. "Jaha, är det du som kommer!" utbrast en av våra vårdtagare när Kompis fick lov att gå in i vårdtagarens rum imorse. Jag hann knappt ens fråga om vårdtagaren ville följa med ut innan denna frågade mig "Det är fint väder ute idag va?" och när jag bekräftade att det stämde mycket väl - då fick vårdtagaren bråttom att byta skor och få på sig en jacka - för gå ut med hunden, det måste man ju!
Det finns vetenskapliga bevis för att vi människor mår bra av djur och natur - men att få arbeta med detta och se det med egna ögon, det är helt fantastiskt! Många gånger sitter jag en bit ifrån och tittar på när Kompis umgås med någon av våra äldre - och tur är väl det, att jag sitter en bit ifrån - när jag inte kan låta bli att bli tårögd för alla fina stunder vi får uppleva. Det är dessa stunder som är fina att minnas och tänka tillbaka på när personen sedan lämnar detta jordeliv. För även om det må vara världens bästa jobb - så fälls det en del tårar också. Tårar av lycka, men även av sorg. Det är många av våra kära vänner som vi haft äran att följa och arbeta med de senaste åren, som nu har lämnat oss. De är borta - men absolut inte glömda! Jag och Kompis spar våra minnen, ser tillbaka på bilder och träffar då och då på anhöriga som uttrycker hur tacksamma de är över att deras mamma eller pappa fick chansen att bo på ett äldreboende med terapihund - och hur mycket Kompis betydde för deras mamma eller pappa - samt att de anhöriga själva har mått bättre med vetskapen om att vi funnits där, både i glädje och sorg. 
 
 
 

Sommar

Publicerad 2016-06-04 20:29:51 i Allmänt,

Juni började med en riktigt varm och solig dag - och sommaren har så gjort storartad entré!
Vi började dagen ute på solterrassen där Kompis hade det mysigt i solen tillsammans med några vårdtagare som skämde bort honom med hundgodis. Vårdtagarna blev mycket förvånade och sken upp i stora leenden när en av boendets katter valde att hälsa på - och de såg hur försiktigt och lugnt Kompis hälsade på katten. 
Mitt på dagen stod solen högt och det stekte ordentligt. Vi valde då att vara inomhus istället, eftersom vi har fläktar, öppna balkongdörrar och fönster som släpper in svala vindpustar och gör det behagligt för både våra äldre och Kompis. Vårdtagarna fikade och blev serverade saft - och Kompis passade på att ta en siesta på soffan medan han höll dem sällskap. 
Det finns mycket som man kan använda hundar i vården till. Ett exempel fick vi idag då en personal skulle klippa naglarna på vårdtagare. Detta är något som av vissa vårdtagare kan upplevas obehagligt och där är är Kompis perfekt att använda sig av! Kompis fick ligga på soffan, sträcka ut sina tassar så att personalen kan låtsas klippa hans klor. På så sätt ser vårdtagaren vad personalen har för avsikt att göra, vårdtagaren ser även att Kompis är lugn och att det inte är något att oroa sig för - samt att det inte är något som gör ont. Efter att ha fått studera hur personalen låtsas klippa Kompis klor, blir det lättare för personalen att få hjälpa till och klippa vårdtagarens naglar. 
Det finns många olika sätt för vårdtagare att uttrycka sin oro - en del skriker, en del blir arga, en del blir ledsna och en del vandrar fram och tillbaka - timme efter timme. För att få vårdtagare som vandrar att lugna sig och ta en paus från vandrandet, brukar Kompis få sitta bredvid vårdtagaren i soffan - alternativt ligga nere på golvet framför vårdtagaren. Då ser vårdtagaren att Kompis ligger och vilar, vilket sprider lugn som smittar av sig på vårdtagarna. Många vårdtagare kommer lättare till ro när de har något trevligt att vila ögonen på samt något att prata med varandra om. Kompis väcker också ofta minnen från förr och många av våra vårdtagare berättar om när de själva hade hund, vilket får dem att glömma allt det där jobbiga som de oroat sig för.
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Cindy & Kompis

Terapihunden Kompis arbetar sedan December år 2014 inom demens- och äldrevården i Stockholm tillsammans med terapihundsförare Cindy. Vi gillar att anta utmaningar och strävar efter att göra sådant som gör att både fritid och arbetstid är positiv tid av vårt liv. Vi gillar att få människor att må bra och gör alltid vårt yttersta för att finnas där och peppa andra. Tror starkt på att sprida kärlek och skratt omkring oss! Kompis är en kortklippt Portugisisk vattenhund (även kallad "portis"). Kompis är alltid glad, har en enorm vilja och älskar att jobba både fysiskt och mentalt - en riktig problemlösare som ständigt häpnar sin omgivning med sin intelligens. Under år 2013 visade Kompis verkligen framtassarna då han fanns där som en stadig klippa för många genom svåra stunder - ur vilket tanken om att han kanske kan hjälpa ännu fler väcktes.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela