Terapihunden Kompis

Block 2 - Andra dagen

Publicerad 2014-04-30 19:02:00 i Allmänt,

Vi startade den fjärde utbildningsdagen med att gäspa stort när vi klev upp för att käka frukost. Eller, det var bara jag som käkade frukost, Kompis passade på att sova lite längre. Det bästa och mest motiverande för dagen var att min ryggsäck blev lagad igår så nu slapp jag packa allt i platspåsar och kunde istället smidigt klämma ner det dagen krävde att vi tog med oss. Väl på plats i Hundens Hus lokal i Årsta drog vi igång med en muntlig presentation av diagnoser och sjukdomar, jag redovisade mitt arbete om Depression, vilket gick över förväntan då jag hade febervallningar som kom och gick. Efter det blev det effektiv träning - jag och Kompis fick äran att träna ihop med Lissi och Oliver samt Agneta och Mio, båda hundarna av större modell aka Border Collies. Det är alltid kul att få iaktta när de andra tränar med sina hundar - se, snappa upp och ta del av deras utveckling samtidigt som man får tips om vad man själv kan förbättra, förändra eller utveckla. Grymt lärorikt och det riktigt poppar i hjärnan när man når de resultat man strävar efter och när man kläcker en idé om hur ett annat team kan jobba för att nå resultatet de strävar efter. Problemlösning, bra feedback, starka människor och hundar. Det känns helt fantastiskt att få vara en del av det här.
 
Dagen bjöd även på hjärnspöken, Kompis reagerade med att bli en smula osäker när rullator och rullstol drogs in, men efter att få gått runt med dem och nosat på dem var de inte så farliga trots allt. Känns så typiskt unghund. Jag tror att vi kommer lyckas få till terapihundsbeteenden så som huvud i knä/huvud i hand riktigt bra om vi bara nöter in det ordentligt och får till en längre tid på momentet. Kompis visade duktigt att det gick bra att lägga huvudet i någon annan persons knä idag och då även när personen var placerad i en rullstol. Där satt den. Lugnet kom tillbaka. Glädjen spred sig.
 
Senare var det lunch, ut i solen och rasta hundarna, möta Cilla som startat och driver Hundens Hus, se film om aktivt arbetande terapihundar, diskutera och få en massa bra tips och insyn i själva examensarbetet. Vi drog ut på tiden, gick mycket senare än tänkt till pendeltåget, trängdes i hissar, tåg, trappor och kom slutligen fram till Stockholm Centralstation. Väl där kom vi överens om att det var mycket folk och att vi testat många moment på vägen dit och därför valde (mycket pga av tiden) att stanna och träna det vi skulle på plats istället för att dra oss vidare till Gallerian. Träningen vid centralen var mycket intensiv, det gick både riktigt bra och lite mindre bra. En händelse där jag inte var snabb nog att stoppa ledde till att Kompis blev stressad, tappade en hel del fokus och vi fick gå åt sidan för att lugna ner oss, komma tillbaka till ett tryggt läge och avsluta med lättare övningar. Kompis ansträngde sig verkligen, han gjorde det jag bad honom om och ville verkligen vara till lags. När vi sedan skiljdes åt tog vi tunnelbanan hem, träffade en pappa med en dotter i barnvagn som såg till att Kompis fick ett mycket bra och lugnt avslut på dagen. Väl hemma gick Kompis och drack vatten för att sedan lägga sig och toksomna.
 
 
 
Nu är även praktikplats för den blivande terapihunden kirrad i sommar!
 

Block 2 - Första dagen

Publicerad 2014-04-26 21:31:00 i Allmänt,

Dag tre av utbildningsdagarna, utbildningstillfälle nummer två. Andra blocket. Kändes otroligt pirrigt och kul samtidigt som en viss nervositet smög sig på när jag skulle sova igår. Hur långt skulle de andra ekipagen ha kommit? Vad skulle instruktören tycka om min och Kompis utveckling från första tillfället tills nu? Och vad skulle vi möta för utmaningar denna gång? Morgonen började med sol och värme, morgonrundan jag och Kompis gick innan vi skulle åka var lugn och mysig. Allting kändes bra, tills den jävla ryggsäcken bestämde sig för att gå sönder! Sjuk, trött, smånervös och en trasig ryggsäck är inte den ultimata kombinationen när man tänker sig en bra start på dagen. Jag löste det genom att packa om allting i plastpåsar, det var både väldigt otympligt och såg ut som att jag hade storhandlat för minst två veckor alternativt att jag hade halva mitt liv nedstoppat i ett par plastpåsar som jag släpade runt på. Kompis var glad och uppåt även om han var en smula sömndrucken de första timmarna. Sådär så att han inte orkade äta frukost. Resultat = lite mer att packa ner. Fick skjuts till Hundens Hus lokal i Årsta där vi skulle tillbringa även denna utbildningsdag. Väl på plats blev det en skön mix av teori och praktisk träning. Alla deltagare fick fin feedback om att vi var den grupp som har utvecklats mest på kortast tid. Kändes bra att vi är ett sådant starkt gäng som ska peppa varandra på resan mot blivande terapihundsekipage! 

Kompis apporterade fint idag, han kastade sig iväg när han skulle hämta pipleksaken - både när den var "levande" (blev kastad) och när den var "död" (blev utlagd) för att sedan bita lite på den och busa när han kom tillbaka med den. Fick rådet att använda pipleksaken som "kul" apportering och belöning. 
Jag fick även låna en repknut som Kompis skulle apportera, detta gjorde han mycket fint. Han gjorde det lugnare, utan bus och bitande och kom tillbaka med den - dock tappade han den precis framför mig, men fick lov att ta upp den igen och ge mig i handen innan han fick sin efterlängtade belöning i form av gottigott godis.
Jag var MYCKET nöjd med dagens apportering då jag egentligen inte tänkt att han skulle apportera pipleksaken, men inte hittat någon annan leksak att ta med mig idag.

Vi fick även välja ett moment - ett nytt trick som skulle tränas in. Kompis ska lära sig krypa så jag använda mig av strategin att ställa upp högre koner med hinderpinnar som han fick krypa under. Han förstod mycket snabbt och gjorde det sedan väldigt snyggt och smidigt många gånger i slutet av övningen.

Det vi ska träna vidare på:

* Huvud i hand/knä - förlänga tiden
* Apportering - avlämning av föremålet
* Fingertarget och positionering
* Passivitetsträning 
* Lära in nya trix
 
Men kanske framförallt: Platsposition - sitta och ligga kvar där Kompis är tillsagd tills frikommando ges och då speciellt nöta lite extra på att hälsa utan att Kompis hälsar.
 
Är efter denna dag tömd på energi, men fylld till bredden av en mycket stark känsla. STOLTHET.

Imorgon är det utbildningsdag fyra. Då drar vi igång dagen med en muntlig redovisning om Depression. Nu ska jag bara se till att bildspelet är sparat på rätt plats så att det är tillgängligt vid presentationen imorgon. 
 
 
Kompis och kurskamraten Oliver sussar sött mellan träningsmomenten.
 

Hungrig möter Lydig

Publicerad 2014-04-25 19:23:25 i Allmänt,

Vi har de senaste dagarna haft sjukstuga här hemma med anledning att jag har varit hängig och därför bara ansträngt mig till att göra det absolut nödvändigaste... Kompis har nog inte upplevt de mest händelserika dagarna i sitt liv, men som en vän sa till mig "Det är ju precis det här han behöver - att du blir sjuk och inte kan göra så mycket - då MÅSTE han träna på att vara passiv". Jag måste ju medge att det har varit rätt fin "gratis" passivitetsträning ändå. Kompis har lekt lite för sig själv, gosat en massa och sedan faktiskt varit nöjd med att bara ligga och dega och kolla på film efter film, fått en paus då och då när vi gått ut en liten sväng, kört lite träning av momenten "huvud i hand", "huvud i knä", "appotera leksak", "hålla leksak", "lämna leksak" och sist men inte minst - testat hur lydig en hungrig Kompis är då jag gjorde middagen (hembakad pizza) till ett träningsmoment där jag lät Kompis lägga sitt huvud i mitt knä (precis framför tallriken som jag också hade i knät) och drog pizzabiten fram och tillbaka endast några millimeter från Kompis nos. Han rörde inte en min, ögonen registrerade vart pizzabiten rörde sig men i övrigt gjorde han ingen som helst ansats till att försöka sluka pizzabiten även om han väääldigt gärna ville ha den.
 
 
Kompis har under sjukstugans tre lååånga dagar hittat på ett roligare sätt att sitta i soffan! :)
 
 
 

Om

Min profilbild

Cindy & Kompis

Terapihunden Kompis arbetar sedan December år 2014 inom demens- och äldrevården i Stockholm tillsammans med terapihundsförare Cindy. Vi gillar att anta utmaningar och strävar efter att göra sådant som gör att både fritid och arbetstid är positiv tid av vårt liv. Vi gillar att få människor att må bra och gör alltid vårt yttersta för att finnas där och peppa andra. Tror starkt på att sprida kärlek och skratt omkring oss! Kompis är en kortklippt Portugisisk vattenhund (även kallad "portis"). Kompis är alltid glad, har en enorm vilja och älskar att jobba både fysiskt och mentalt - en riktig problemlösare som ständigt häpnar sin omgivning med sin intelligens. Under år 2013 visade Kompis verkligen framtassarna då han fanns där som en stadig klippa för många genom svåra stunder - ur vilket tanken om att han kanske kan hjälpa ännu fler väcktes.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela