Terapihunden Kompis

Ta ditt ansvar! Gör om - Gör rätt.

Publicerad 2015-03-08 14:12:30 i Allmänt,

Jag har på senare tid, efter att ha arbetat med Kompis i ca 3 månader, fler och fler gånger träffat på en mening som sticker i ögonen på mig. Meningen är "Jag har med min vårdhund/besökshund/terapihund på jobbet" - varpå jag intresserat och glatt har frågat vart ekipaget utbildat sig, hur länge de varit verksamma och sagt att det är trevligt att träffa på kollegor!
Det som sedan hänt är att samma person sagt "Haha, nej. Alltså, vi är inte utbildade - jag har bara med mig hunden på jobbet och den är verkligen uppskattad".
Detta får mig att inte bara irriterad, utan faktiskt även arg och ledsen. Jag och många andra i vårt samhälle har börjat få upp ögonen för vad hundar och djur kan göra inom vård, omsorg och skola. Men ge då det din hund är värd - en utbildning!
 
Just i detta läge, när Svergie fortfarande ligger i startgropen med att använda djur och sociala tjänstehundar - när vi är i en växande men fortfarande sårbar utvecklingsfas - hjälp oss då att ta ansvar!
En hund som inte är lämplighetstestad och inte en utbildad och godkänd hund ska inte medhavas och användas (såvida vi inte talar om en hund som praktiserar - men då har hunden ändå genomgått lämplighetstest och påbörjat en utbildning - för att hunden anses lämplig inom det tänka området).
 
Jag blir upprörd eftersom jag brinner starkt för djur och för att utveckla och expandera användandet av sociala tjänstehundar - så att samhället kan agera annorlunda, att fler får chansen att träna och umgås med dessa fantastiska hundar och att vi hittar andra lösningar än medicinering.
Men när någon väljer att ta med sin egen privata sällskapshund till arbetet - gör de oss och accepterandet av djur i vården en stor otjänst. Det handlar inte bara om hygien, allergisynpunkter och att ha en snäll hund. Vad gör denna person OM en olycka orsakad av hunden inträffar? En hund som inte är lämplighetstestad eller utbildad och godkänd kan inte garanteras som en säker hund att använda som social tjänstehund!
 
Hur ska personen som har ansvar för hunden agera om hunden plötsligt blir trängd, rädd, osäker eller aggressiv?
Vem bär ansvaret för om hunden i detta fall biter en boende eller ett barn?
Vad finns det för ursäkt som räcker om olyckan är framme om en för glad eller för ivrig hund orsakar en fallolycka?
DET ÄR PERSONEN I FRÅGA SOM HAR MED SIG HUNDEN SOM BÄR ANSVARET!
Ingen hund kan någonsin klandras för den olycka den må ha orsakat. Det är helt upp till hundföraren. Hundföraren ska vara hundens trygghet och vägledare - och hundföraren har också det stora ansvaret att skydda sin hund mot andra genom att kunna bryta ett möte eller helt enkelt inte godkänna att en viss person umgås med hunden om den är elak mot hunden. Hundföraren har även det viktigaste ansvaret - att kunna garantera att hunden är en säker hund! En glad hund kan göra lika stor skada som en aggressiv hund.
 
Det är faktiskt inte OK att medhava och använda sig av outbildade hundar.
Hjälp oss och gör din hund rättvisa - utbilda er och gör världen finare för många andra människor.
Det är fantastiskt att det finns så många människor där ute som vill viga stor del av sina liv och "ge bort sin hund till vården" - för det är också något som hundförare måste vara medvetna om.
En social tjänstehund lägger mycket arbete och energi på just det - sitt arbete. Vilket innebär att hunden måste få mycket vila och "bara vara hund" när den är ledig.
 
Hundförare under utbildning är mer än gärna välkomna att göra studiebesök hos mig och Kompis. Jag tror på att dela med sig av tips och stötta varandra, oss kollegor emellan. Att inte se konkurrenter utan att istället se det som en framtidsinvestering där vi hjälps åt att föra forskningen framåt, expandera användandet av hundar och skapa oss en stor genmensam kunskapsbank! Samt sprida informationen och understryka hur viktigt det är att utbilda hunden och sig själv för att kunna göra ett bra jobb!
 
Jag avslutar detta hårda inlägg med att hylla alla de utbildade och godkända ekipage som arbetar där ute i vårt avlånga land - ni gör enormt stor skillnad! Tack för att ni finns och tar ert ansvar <3
 
 

Om

Min profilbild

Cindy & Kompis

Terapihunden Kompis arbetar sedan December år 2014 inom demens- och äldrevården i Stockholm tillsammans med terapihundsförare Cindy. Vi gillar att anta utmaningar och strävar efter att göra sådant som gör att både fritid och arbetstid är positiv tid av vårt liv. Vi gillar att få människor att må bra och gör alltid vårt yttersta för att finnas där och peppa andra. Tror starkt på att sprida kärlek och skratt omkring oss! Kompis är en kortklippt Portugisisk vattenhund (även kallad "portis"). Kompis är alltid glad, har en enorm vilja och älskar att jobba både fysiskt och mentalt - en riktig problemlösare som ständigt häpnar sin omgivning med sin intelligens. Under år 2013 visade Kompis verkligen framtassarna då han fanns där som en stadig klippa för många genom svåra stunder - ur vilket tanken om att han kanske kan hjälpa ännu fler väcktes.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela