Terapihunden Kompis

Terapihunden Kompis i Vattenplasket

Publicerad 2015-11-18 20:03:00 i Allmänt,

I våras blev vi intervjuade av medlemstidningen "Vattenplasket" för Rasklubben - Portugisisk Vattenhund. Idag kom tidningen hem i brevlådan. 
 
Vi tackar så hjärligt för att vi fick medverka i (kanske det sista numret?!?) av medlemstidningen <3
 
 
(HÄR NEDAN FÖLJER FÖRTYDLIGANDE AV TEXTEN FÖR ALLA ER SOM INTE HAR TILLGÅNG TILL TIDNINGEN VATTENPLASKET):
 
"Kompis och hans förare Cindy Johansson är ett uppskattat team inom äldre- och demensvården i Stockholm sedan december 2014.
 
'Kompis är en certifierad terapihund, jag är utbildad terapihundsförare och vi arbetar alltid som ett team. Vi har utbildat oss för att möta olika människor och deras behov. Kompis hjälper vårdtagare med deras träning - både socialt, tal, minne och motorik. Jag hjälper ibland Kompis att förstå vad vårdtagaren vill om denna har svårt att uttrycka sig i tal eller rörelser och garanterar alltid säkerheten både för vårdtagare, personal, anhöriga och för Kompis. Nya situationer kan ibland vara svåra att läsa av för Kompis - och då försäkrar jag honon med min närvaro att jag som hundförare har kontroll över situationen och tar första kontakt om det behövs. Jag är också alltid med Kompis under arbete så att han kan söka stöd och hämta ny energi hos mig.' säger Cindy.
 
'När vi kommet till boendet där vi arbetar börjar vi med att se om det kommit in några nya remisser från rehabteam/sjuksköterska eller Leva Livet inspiratör (som är de som skriver våra remisser). Sedan tittar vi på remisser som är under behandling; vad gjorde vi sist, är det dags att öka kraven/ändra träningen eller ska vi träna vidare som innan? Om det är en ny remiss, börjar vi alltid med socialt möte där vårdtagaren får träffa Kompis för att se om de kan bygga en relation.
 
Som terapihundsförare bedömer jag under första besöket om jag tror att Kompis kan vara till nytta och om vårdtagaren tycker om Kompis. Det är viktigt att påpeka att jag som hundförare alltid har rätt att neka träning med Kompis om det inte verkar fungera (exempelvis för att vårdtagaren inte är snäll mot Kompis).
 
Normalt har vi en remiss om 10 behandlingstillfällen med en vårdtagare - detta diskuteras med remittenten innan sista besöket, för att bestämma om fler behandlingar behövs eller om den ska avslutas'.
 
Kompis och Cindy arbetar nästan alltid i pass om 45 min med 15 min paus, då Kompis vilar på kontroret medan Cindy skriver anteckningar om behandlingen i remisspärmen. 
 
'Kompis älskar att arbeta! Men ibland kan han också ha mindre energi eller vara lite trött, precis som vi människor. Då får jag hitta nya lösningar så att vårdtagaren som remitterats Kompis ändå får sin träning. Vi kanske arbetar utomhus i skuggan om det är varmt eller byter ut en leksak eller gör en ny aktivitet - variation är mycket viktigt för att hunden ska tycka att det är roligt att arbeta! 
 
Det är även viktigt att alltid ta hänsyn till vårdtagaren och anpassa träningen efter dennes dagsform'.
 
Kompis insats betyder mycket; han glädjer med sin närvaro och uppmuntrar deras träning då den blir mer lustfylld med hans hjälp. 
 
Kompis arbetar mycket med att träna upp och bibehålla vådtagarens tal, minne och motorik, han arbetar aktivt med att socialisera vårdtagare som isolerar sig och han går promenader med vårdtagare som annars inte vill vara med. 'Kompis skapar lugn och gemenskap då vårdtagarna börjar prata med varandra om honom - istället för att behöva fokusera på sig själva en stund.
 
Många med demens har mer eller mindre inget korttidsminne kvar. Efter en tids träning med Kompis har en del vårdtagare ändå börjat komma ihåg att Kompis heter Kompis - vilket är fantastiska resultat då det är något nytt och därmed förvånansvärt att de kommer ihåg med korttidsminnet'. 
 
Kompis och Cindy har utbildats till terapihundsteam genom Hundens Hus i Stockholm. Hundens Hus och Svenska Terapihundskolan är de som är ledande inom utbildande av terapihundar. Utbildningen är ca 8 månader lång inkl. praktiktid och kostar runt 20.000-25.000 kr.
 
'Utbildningen handlar inte bara om hygien, övningar och att ha en snäll hund - det handlar mycket om vad hunden får och inte får göra, hundförarens skyldigheter pch ansvar, effektivt användande av hunden som arbetsredskap. Man lär sig enormt mycket om hunden som djurart och förstår sådant som en vanlig djurägare av sällskapsdjur i regel inte tänker på'.
 
Innan hunden blir antagen till terapihundsutbildningen görs ett intagnings-/lämplighetstest där det bl.a. testar hur självsäker hunden är, hur den hanterar annorlunda människor och saker, hur hunden reagerar på starka ljud, hur hunden finner sig i olika miljöer/på olika underlag/med andra människor och vid möten med andra hundar. Om hunden klarar utbildningen och blir certifierad terapihund görs ett lämplighetstest sedan vartannat år för att säkerställa att hunden fortfarande är lämplig att arbeta som terapihund. Hunden ska också göra en årlig hälsokontroll för att säkerhetsställa att hunden har en fortsatt god fysik och mentalitet. En hund som har ont är en skaderisk och ska inte arbeta.
 
'Outbildade hundar ska inte göra samma arbeta som en terapihund eftersom en vanlig sällskapshund inte genomgått lämplighetstester. En outbildad hund och hundförare har svårare att läsa av situationer och veta när det är dags att bryta/ändra tillvägagångssätt eller neka till behandling. Hundföraren har inte heller fått tillräckligt med kunskap om vilka faror som finns och hur denna skyddar hund mot dessa på en arbetsplats. En glad hund kan hoppa och orsaka fallskador och en osäker hund kan bita om den känner sig trängd'. 
 
Cindy fortsätter: 'Om en olycka skulle inträffa med en outbildad och icke lämplighetstestad hund, så minskar också genast acceptansen för sociala tjänstehundar. I Sverige är vi fortfarande i ett känsligt expansionsskede av användandet av sociala tjänstehundar. Min uppmaning till alla som vill arbeta med sin hund är att ta ansvar - ge hunden den utbildning den förtjänar!'
 
Samtliga foton på Kompis i artikeln är tagna av Jenny Björk."

Om

Min profilbild

Cindy & Kompis

Terapihunden Kompis arbetar sedan December år 2014 inom demens- och äldrevården i Stockholm tillsammans med terapihundsförare Cindy. Vi gillar att anta utmaningar och strävar efter att göra sådant som gör att både fritid och arbetstid är positiv tid av vårt liv. Vi gillar att få människor att må bra och gör alltid vårt yttersta för att finnas där och peppa andra. Tror starkt på att sprida kärlek och skratt omkring oss! Kompis är en kortklippt Portugisisk vattenhund (även kallad "portis"). Kompis är alltid glad, har en enorm vilja och älskar att jobba både fysiskt och mentalt - en riktig problemlösare som ständigt häpnar sin omgivning med sin intelligens. Under år 2013 visade Kompis verkligen framtassarna då han fanns där som en stadig klippa för många genom svåra stunder - ur vilket tanken om att han kanske kan hjälpa ännu fler väcktes.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela