Terapihunden Kompis

Vår i luften!

Publicerad 2015-03-05 16:40:00 i Allmänt,

Solen skiner och redan när jag och Kompis tog vår promenad innan jobbet, kändes det riktigt hur kroppen sög i sig D-vitaminen solen bjöd på. Hur härligt som helst att kunna skippa jackan och bara ha en hoodie. Kompis instämmer med största sannolikhet och tycker det är fint att vara nyklippt och kunna njuta av sol och lätta vårvindar!
 
Idag fokuserade vi på attt låta boende som kunde och ville - följa med ut på promenad och rasta Kompis. Det är så härligt att se när gamla ögon glittrar av lycka! Bara en sådan liten sak gör det värt att arbeta med det vi gör, att få en människa lycklig och skänka värme och kärlek. 
 
Det finns även de som tyvärr inte har möjlighet att komma ut - men det går att göra mycket inomhus också om Kompis får komma med förslag! Kompis spelade fia med knuff med en boende, gav tröst till en boende som var ledsen, piggade upp och gav dagen en mening för en boende som tappat all energi och inte såg någon mening med någonting alls. 
 
Det är så härligt att se vilka fantastiska resultat Kompis kan ge - från att träffa en boende som helt saknar livslust till att denna känner ett inre lugn, skrattar och tänker på fina och roliga saker som denna berättar om för Kompis. Personalen brukar ofta säga att boenden mår bra flera timmar efter våra besök - de är gladare, äter bättre, har större motivation till att medverka under aktiviteter, behöver mindre medicinering och skapar större socialt umgänge.
 
Det är helt fascinerande för mig att en svårt dement person som inte minns vad denna sagt efter 1 min - kan komma ihåg vad Kompis heter. Att en person som annars är motvillig till att delta - självklart vill vara med när Kompis ska delta. Att en person med nästan total afasi kan säga enstaka ord - när denna pratar med Kompis. Att en person som är enormt aggressiv och utåtagerande blir mild, lugn och harmonisk - av att ha Kompis bredvid sig i soffan att klappa på och prata med.
 
"Han förstår mig" är en mening som blev stark denna vecka - denna mening yttrades av en boende som var mycket aggressiv men som fann harmoni i att umgås med Kompis. "Han lyssnar och är klok. Han snackar inte massa skit och han ljuger aldrig. Han är min enda vän här."
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Cindy & Kompis

Terapihunden Kompis arbetar sedan December år 2014 inom demens- och äldrevården i Stockholm tillsammans med terapihundsförare Cindy. Vi gillar att anta utmaningar och strävar efter att göra sådant som gör att både fritid och arbetstid är positiv tid av vårt liv. Vi gillar att få människor att må bra och gör alltid vårt yttersta för att finnas där och peppa andra. Tror starkt på att sprida kärlek och skratt omkring oss! Kompis är en kortklippt Portugisisk vattenhund (även kallad "portis"). Kompis är alltid glad, har en enorm vilja och älskar att jobba både fysiskt och mentalt - en riktig problemlösare som ständigt häpnar sin omgivning med sin intelligens. Under år 2013 visade Kompis verkligen framtassarna då han fanns där som en stadig klippa för många genom svåra stunder - ur vilket tanken om att han kanske kan hjälpa ännu fler väcktes.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela